Διαχείριση θυμού στην εφηβεία

Θυμός

Παιδί και διαχείριση θυμού - Ορίζοντας Γνώσης

 

Διαχείριση θυμού στην εφηβεία: Συμβουλές για γονείς

Η εφηβεία είναι μια περίοδος μεγάλων αλλαγών και ανάπτυξης, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος για τους εφήβους και τους γονείς τους, καθώς οι έφηβοι βιώνουν συχνά έντονα συναισθήματα που δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Ο θυμός είναι ένα τέτοιο συναίσθημα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπίσουν οι έφηβοι και μπορεί να είναι εξίσου δύσκολο για τους γονείς να τους βοηθήσουν να το αντιμετωπίσουν. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε μερικές συμβουλές για τους γονείς για το πώς να βοηθήσουν τους εφήβους τους να διαχειριστούν το θυμό τους.

1. Καταλάβετε ότι ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα.

Είναι σημαντικό για τους γονείς να κατανοήσουν ότι ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και ότι είναι εντάξει για τους έφηβους τους να το βιώσουν. Οι έφηβοι περνούν από πολλές αλλαγές και ως αποτέλεσμα μπορεί να αισθάνονται συγκλονισμένοι, απογοητευμένοι ή θυμωμένοι. Αναγνωρίζοντας ότι ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εφηβείας, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους τους να νιώσουν ότι τα συναισθήματά τους είναι έγκυρα και κατανοήσιμα.

2. Ενθαρρύνετε υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Αντί να αντιδρούν στο θυμό με τιμωρία ή κριτική, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους τους να μάθουν υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης. Ενθαρρύνετε τον έφηβό σας να πάρει βαθιές αναπνοές, να πάει μια βόλτα ή να ασχοληθεί με μια χαλαρωτική δραστηριότητα. Βοηθήστε τα να βρουν έναν τρόπο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με υγιή τρόπο, όπως μέσω της τέχνης ή της γραφής.

3. Θέστε ξεκάθαρα όρια και συνέπειες.

Αν και είναι σημαντικό να κατανοείτε και να υποστηρίζετε τα συναισθήματα του εφήβου σας, είναι επίσης σημαντικό να θέσετε σαφή όρια και συνέπειες για την ανάρμοστη συμπεριφορά. Ενημερώστε τον έφηβό σας ποια συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν προβεί σε αυτήν τη συμπεριφορά. Αυτό θα τους βοηθήσει να μάθουν να ρυθμίζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους.

4. Μοντέλο υγιούς διαχείρισης θυμού.

Οι γονείς μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους εφήβους τους να διαχειριστούν την οργή τους διαμορφώνοντας οι ίδιοι την υγιή διαχείριση του θυμού. Αυτό σημαίνει να εκφράζετε τα συναισθήματά σας με υγιή τρόπο, όπως κάνοντας ένα διάλειμμα για να ηρεμήσετε ή μιλήστε για τα συναισθήματά σας με έναν έμπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας. Δείχνοντας στον έφηβό σας πώς να διαχειρίζεται τον θυμό με υγιή τρόπο, μπορείτε να τον βοηθήσετε να μάθει να κάνει το ίδιο.

5. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν είναι απαραίτητο.

Εάν η οργή του εφήβου σας είναι έντονη ή εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να τον βοηθήσετε να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Ένας θεραπευτής ή σύμβουλος μπορεί να βοηθήσει τον έφηβό σας να μάθει υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης και να παρέχει πρόσθετη υποστήριξη τόσο για εσάς όσο και για τον έφηβό σας.

Συμπερασματικά, ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εφηβείας και είναι σημαντικό για τους γονείς να κατανοούν και να υποστηρίζουν τα συναισθήματα του εφήβου τους. Συχνά, μέσω της έκφρασης οργής και αντίδρασης ο έφηβος παλεύει να διαφοροποιηθεί από τους γονείς του και να κατακτήσει σταδιακά την ταυτότητά του στην πορεία προς την ενηλικίωση. Ενθαρρύνοντας υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης, θέτοντας ξεκάθαρα όρια και συνέπειες, διαμορφώνοντας την υγιή διαχείριση θυμού και αναζητώντας επαγγελματική βοήθεια εάν είναι απαραίτητο, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους τους να διαχειριστούν το θυμό και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εφηβείας.

Δανάη Κούστα,

Ψυχολόγος MSc

 

                              Επικοινωνία
 
Λευκωσίας 50  Περιστέρι ΤΚ 12133
Τηλέφωνο 210 5766746  
email mail@4sek-g-athin.att.sch.gr  
Fax 210 5753760